13/9/2021
90-jarig bestaan, simultaan door grootmeester David Klein!

Op 16 september bestaan we 90 jaar!
We vieren dit met een simultaanseance op 31 oktober in ons clublokaal bij het GSV-Centrum, Franz Schubertlaan 37, Heemstede. De simultaansessie zal gegeven worden door grootmeester David Klein, die de eerste beginselen van het schaken heeft geleerd bij onze schaakclub!
Hij zal het opnemen tegen 30 tegenstanders.

Ben je een huis- of clubschaker en wil je hier aan meedoen, meld je dan aan bij Henk Post op h.post@wxs.nl, met, behalve je naam en leeftijd, ook info over;
- Of je huis- of clubschaker bent
- Je speelsterkte
- Of je interesse hebt om lid te worden bij HSC

De kosten zijn gratis voor leden, en 10 euro voor niet-leden.
De inschrijving sluit op zondag 17 oktober. Bij overinschrijving wordt er geloot voor de niet-leden. Leden zijn zeker van een partij.


13/3/2020
Tijdens de ‘corona-stop’ van de competitie schaakt HSC “online” verder

Sinds per half maart alle sporten van hogerhand gestopt zijn, zijn daarmee ook alle externe en interne competities gestopt. Opeens stond alles in de parkeerstand. Daarmee was bijvoorbeeld ook de strijd om het clubkampioenschap gestopt. Dit voelde voor iedereen heel vervelend aangezien we in deze competities best lekker bezig waren. Gelukkig bestaat er vandaag de dag voor schaken een alternatief, namelijk “online” schaken via internet. We hebben op chess.com nu wekelijks onze eigen clubavond online.


13/3/2020
Competities stopgezet

Helaas zijn i.v.m. het rondwarende corona-virus alle competities per direct gestopt voor de rest van het seizoen. Er is geen officiële einduitslag van de competitie en er wordt ook geen promotie-degradatie regeling uitgevoerd.

HSC 1, ons achttal, staat op dit moment op de 4e plaats in de Klasse 1B van de NHSB competitie.
Dit na een 5-3 verlies tegen Kijk Uit-1, een mooie 4,5-3,5 winst tegen De Uil 2, een ruime 5,5-2,5 winst tegen Volendam 1, een 5-3 verlies tegen Het Spaarne en een mooie, spannende 4,5-3,5 overwinning op Castricum 1. Deze laatste wedstrijd had net zo goed met 4-4 gelijk kunnen eindigen, maar aan bord twee wist Theo Kroon de allerlaatste partij op het laatst zijn kant op te laten vallen na een foutje van zijn tegenstander.
De drie clubs boven ons hadden we gehad met 1 verlies en 2 overwinningen en we maakten ons al op voor de wedstrijden tegen de resterende twee tegenstanders tegen wie we onszelf aardige kansen toedichtten.

HSC 2, oftewel HSC-v, ons viertal, staat op dit moment op de 6e en laatste plaats in poule E van de NHSB Viertallen competitie.
Dit na een 3-1 verlies tegen de Kennemer Combinatie-v, een 2-2 gelijkspel tegen Assendelft-v, een 3- 1 verlies tegen Westeinder-v en een 0,5-3,5 verlies tegen Saende-v. De wedstrijd tegen Assendelft had met wat meer ‘geluk’ ook naar onze kant kunnen vallen, maar ondergetekende Henk Post verloor zijn partij onnodig. De laatste wedstrijd tegen Het Spaarne was al in onderling besluit een maand uitgesteld, maar de beslissing van de KNSB om alle competities per direct te stoppen i.v.m. het corona-virus maakte dit niet eens meer nodig. Jammer, want we hadden er veel zin in, we kennen ze goed.

Voor het combiteam in de KNSB bleek het punt uit de eerste ronde het enige punt geweest te zijn. Wellicht hadden het er meer kunnen worden, we moesten tenslotte nog spelen tegen onze 2 directe concurrenten, ware het niet dat de gehele competitie werd stilgelegd vanwege het Corona-virus. Ironisch gezien bleek dit onze redding, aangezien er geen teams zullen degraderen. Volgend seizoen mag het combiteam het dus gewoon weer opnieuw proberen in de 5e klasse.


6/11/2019
Combiteam gelijk tegen Bergen 2

Het Combiteam (HSC samen met Het Spaarne) heeft afgelopen zaterdag de eerste ronde met 4-4 gelijk gespeeld, uit tegen Bergen 2. Het beslissende halve punt werd binnengesleepd door Theo Kroon, die vanuit een mindere stelling goede zetten bleef spelen en het eindspel naar remise bracht.
Er had meer in kunnen zitten, maar ook minder: uiteindelijk toch een resultaat waar we blij mee kunnen zijn, want elk punt is welkom in deze sterke poule. 23 november weer op zoek naar nieuwe punten in Hoorn.


14/4/2019
Combiteam kampioen!

Ons combiteam met Het Spaarne in de 6e klasse KNSB is kampioen geworden! Dit combiteam, dit jaar voor het eerst geformeerd en opgezet door Ewout Mueller i.s.m. het bestuur van Het Spaarne, won alle wedstrijden, waarvan de laatste tegen de grote concurrent De Waagtoren 4. Hierdoor promoveren we naar de 5e klasse KNSB.
Het was een goede samenwerking tussen beide clubs, maar ook de spelers zelf. Ter evaluatie kan verder ook gesteld worden dat een aantal spelers er blij mee waren om op zaterdag te kunnen spelen, voor velen een prettige speeldag. Wat ons betreft is de opzet van de KNSB, om de Nederlandse schakers meer aan het schaken te krijgen, zeker geslaagd.
We zullen volgend jaar moeten vechten voor handhaving in de 5e klasse, maar we hebben er weer zin in.


19/3/2019
HSC 1 loopt op het nippertje kampioenschap mis

HSC1 is gisteren tweede geworden in poule D van de Tweede Klasse NHSB. De kanshebbers om het kampioenschap speelden alle drie tegelijk op dezelfde avond. Het was heel spannend. Bij het ingaan van deze laatste ronde stonden wij gelijk aan De Uil, allebei 9 matchpunten (wij 0,5 bordpunt meer) en Het Spaarne daar direct achter met 8 MP en 30 BP.
Hoewel wij (tegen Het Spaarne) een zwaardere tegenstander hadden dan De Uil (tegen HWP4), hadden we toch een goede kans op de eerste plaats. In het geval dat zowel wij als De Uil met 5-3 zouden winnen was de klus geklaard. Er was zelfs een lid van De Uil komen kijken om het verloop direct aan zijn clubmaatjes te kunnen doorbrieven!
Het was tot het laatst heel spannend. Jammer genoeg gingen bij ons een paar partijen net verloren en werd het gelijk: 4-4. Intussen was De Uil bezig een monsterscore neer te zetten (7,5-0,5!) en daarmee was duidelijk dat zij de nieuwe kampioen waren. Mooi gespeeld, spannend en absoluut iets om volgend jaar weer te doen.


16/3/2019
HSC 2 als runner-up geeindigd

HSC 2, ons Viertal, is als tweede geeindigd in poule F van de NHSB Viertallen competitie. Deze week werd de laatste van 5 ronden gespeeld. Het waren alle vijf ronden leuke, spannende wedstrijden waarin we goed gespeeld hebben. Bij het ingaan van de laatste ronde stonden we tweede met 6 matchpunten, terwijl van de naaste concurrenten Santpoort 7 MP had en KC ook 6 MP had.
Nadat wij op maandag wonnen van Assendelft, was op grond van de matchpunten en bordpunten duidelijk dat we tweede zouden worden in de poule. Op vrijdag 15/3 moesten Santpoort en KC namelijk tegen elkaar. Bij winst of gelijkspel voor Santpoort zouden zij kampioen worden, bij verlies zou KC op bordpunten kampioen worden. Santpoort won en werd kampioen. Het was een mooie competitie en we kijken uit naar het volgend seizoen.


15/11/2017
HSC 1 start dit seizoen matig

HSC 1 eindigde vorig seizoen als tweede, achter de terechte kampioen Kennemer Combinatie 4. Waar toen het kwartje vaak de goede kant op viel, valt het kwartje dit seizoen net de verkeerde kant op: twee keer verloren we met het kleinste verschil van De Vennep 1 en Kennemer Combinatie 5. Of het een troost zou mogen heten dat een overwinning nooit echt een reële optie leek tijdens beide wedstrijden, daar zijn de deskundigen het nog niet over eens.. Er zijn echter nog wel 5 van de 7 rondes te gaan.


25/6/2017
Hervorming KNSB-competitie

Het voorstel m.b.t. de hervorming van de competities van de KNSB en regionale bonden is op de bondsraad van zaterdag 17 juni aangenomen, en er wordt een twee-jarige pilot gestart. Meer informatie hier. Het plan is om de nationale (zaterdag) en de regionale (doordeweeks) competities van elkaar te scheiden en parallel te laten lopen op alle niveau's. Met als voordeel dat clubs/teams/spelers van elk niveau veel meer vrijheid hebben om zelf te kiezen of ze op zaterdag of doordeweeks willen spelen.


25/6/2017
Nova College Toernooi

Op 30 juni en 1 en 2 juli 2017 wordt in Haarlem het Nova College Toernooi gespeeld. Er worden in twee groepen elk 6 rondes gespeeld. Meer informatie op de website.