8/5/2024
De Kampioensvierkamp seizoen 2023-2024

Mij is gevraagd om de in de vierkamp gespeelde partijen nader van wat schaaktechnisch commentaar te voorzien. Dat doe ik met alle plezier gezien de kwaliteit van de gespeelde partijen en de spanning in deze competitie tot het laatst aan toe (de barrage).

Ronde 1 op 8 april 2024 startte met de partijen:  de Vos – Frisart en Brandsma – Kroon. Met wit aantredend tegen Richard Frisart kreeg ik tegen mijn e2-e4 een Caro Kann (c7 –c6) voorgeschoteld. Een verdediging die in het algemeen als zeer degelijk te boek staat. Dat bleek ook nu. Waar in het schaakspel wit meestal het initiatief heeft op basis van zijn beginzet, is het in de Caro Kann toch wel heel lastig om concrete vorderingen te maken. Dat lukte me pas aan het eind van het middenspel, toen ik  – na lang peuteren – een pion wist te winnen. Richard was in de fase richting het eindspel toch goed op zijn hoede en bereikte een gelijkwaardige stelling. Met allebei nog minder dan een minuut op de klok schudden we elkaar de hand voor een remise.

Naast ons traden voor deze eerste ronde Anne en Theo tegen elkaar aan. Anne opende e2-e4 en Theo verdedigde zich met  c7-c5, een Siciliaanse verdediging. (Volgens ex- Wereldkampioen Fischer de beste verdediging tegen e4. Fischer was destijds van mening dat je gegeven deze verdediging als witspeler eigenlijk naar een andere beginzet zou moeten omzien !? ). Ondanks dat, zag ik naast me Anne een voor hem voordelige stand opbouwen. Later in de partij wist Theo door een verrassende tactische wending gevaarlijk tegenspel te krijgen. Ook deze partij kende een remiseslot na harde strijd.

Ronde 2 op 15 april kende de partijen Brandsma- de Vos en Kroon – Frisart. Anne startte tegen mij met e4 dat ik beantwoordde met c5. Aldus bereikte ik een scherpe Siciliaanse verdediging, waarin ik de zogeheten Sveshnikov-variant had voorbereid. Dat liep goed af nadat ik een zwakke zet had gespeeld (h7-h6), waarvan Anne niet goed profiteerde. Ik won zelfs een pion in het laatste gedeelte van het middenspel, maar winstkansen waren er niet echt. Remise daarom.

Op een metertje naast ons speelde Theo met wit tegen Richard. Ook daar verdedigde Richard zich tegen e4 met de Caro Kann. Zoals ik in de eerste ronde, moest ook Theo ervaren dat het verre van gemakkelijk is om die verdediging te ‘kraken’. (Een week later vernamen we dat het naspelen met de computer had uitgewezen dat Richard in de middenspelfase winnend voordeel had kunnen behalen). Dat gebeurde echter niet. In de tijdnoodfase beging Richard in een remisestelling tot overmaat van ramp een blunder die hem een vol stuk kostte. Na twee ronden kwam Theo daardoor op kop met 1,5 punt. 

Ronde 3 op 22 april had de partijen de Vos – Kroon en Frisart – Brandsma op het programma. Tegen mijn beginzet e4 antwoordde Theo met e5, waarna mijn zet Pf3 werd gevolgd door het zwarte Pf6. Zo ontstond een variant van het Russisch, dat bekend staat als een oerdegelijk remisewapen. De remise was na afruil van bijna alle stukken in een symmetrische stand een feit  Het was duidelijk: Theo wilde op geen enkele manier risico nemen met zijn 1,5 punt.

 Daarin werd hij gesterkt door wat hij op het bord naast ons zag. Daar opende Richard verrassend met b2 – b3, waarmee hij een origineel flankspel op het bord kreeg. Anne, die moest winnen om een barrage af te dwingen met Theo, probeerde van alles met zwart. Moest steeds de beste zetten vinden om niet in het nadeel te geraken. Daar slaagde hij in. Bereikte een gelijkwaardig staand eindspel, waarin Richard ‘op klaarlichte dag‘ een vol stuk weggaf en daardoor verloor.

(Theo was op dat moment al naar huis gegaan .”Ik hoor wel hoe het afloopt”, hoorde ik hem nog zeggen toe hij zijn jas aantrok)

 Aldus was de wedstrijdleiding genoodzaakt een barragepartij te organiseren. Die kwam op 6 mei op de agenda. Theo met wit (want in de eerste ronde speelde Anne met wit).

Het werd een uitermate boeiende partij met een Siciliaanse verdediging door Anne. Bijna alle aanwezigen op die clubavond bleven er als toeschouwer bij betrokken. Wat ik ervan gezien heb (ik had die avond zelf een partij)  was een eindspel op het bord met een voordeel voor Theo, dat hij met de nodige nauwkeurigheid tot winst kon brengen. Theo is met deze overwinning de clubkampioen geworden van het seizoen 2023-2024, waarmee we hem van harte feliciteren.

Misschien kunnen de spelers op enig moment nog iets uit de partij laten zien?

Al met al  kunnen we terugzien op een heel mooi besluit van onze interne competitie via deze Kampioensvierkamp.
Willem de Vos 8 mei 2024

12/10/2023
Spannende confrontatie tegen HWP


Gisteren speelde ons team tegen HWP Haarlem N3.
De uitslag is op verschillende manieren te beschrijven.
(1) De drie witspelers wonnen hun partij, en met zwart wist alleen Anne remise te houden. Daardoor wonnen we met 2,5 – 3,5. Goed gedaan Anne!
(2) Op de eerste drie borden hadden wij een hogere rating; die wonnen we met 0,5 – 2,5. Op de laagste drie borden had HWP een hogere rating. Maar André A overtrof zijn sterkere tegenstander, Daardoor wonnen we met 2,5 – 3,5. Goed gedaan André!
(3) Theo Kroon, op bord 1, met de sterkste tegenstander, was de enige van ons die de hele partij beter stond. Geweldig voorbeeld. Daardoor wonnen we met 2,5 – 3,5. Goed gedaan Theo!
(4) De vechtlust van Richard en Henk mag niet onvermeld blijven. Helaas niet gewonnen maar dat gebeurt een volgende keer echt wel. Dankjewel voor het meespelen.
(5) Ik ( Jan Verhagen) haalde het laatste puntje binnen, om tien voor twaalf. Ook daardoor wonnen we met 2,5 – 3,5.

18/12/2022
Indrukwekkende eindsprint tegen VAS 6

De middag begon niet bepaald hoopvol, met al redelijk snel een 0,5-3,5 achterstand. Een reglementaire nul vanwege een leeg bord bij ons, Paul (Neering) kreeg (naar eigen zeggen) schaakles, Ewout maakte in een complexe stelling een verkeerde keuze en dat was al snel einde partij, en Joren probeerde een stukoffer dat niet goed was maar wel dapper, en vanwege het blijvende gevaar wist hij er toch een goede remise uit te slepen.

Wilden we nog winnen, dan moesten de onderste vier borden ons redden met 4 uit 4. Robert gaf het startsein daarvoor met een soepele en probleemloze overwinning. Aeron won ook heel netjes. Paul (Mathot) speelde door in een niet zo spannende remisestelling, profiteerde van verzwakkingen bij zijn tegenstander, en moest nog wel goed opletten om niet mat te gaan maar maakte het goed af. En toen bleef Henk over, in een eindspel met twee pionnen meer. Het was nog niet direct gewonnen, maar Henk wist het toch klinisch en koeltjes af te maken. Heel goed en foutloos gedaan onder druk.

Kijkend naar de stand hebben we nog steeds kansen. Spannend zal het sowieso worden, met vier teams die volop strijden om het kampioenschap.

19/8/2022
Nieuw seizoen

Na de zomer wordt er straks weer geschaakt. Intern op de club, maar ook extern. Het Combiteam gaat het weer proberen in de 6e klasse KNSB, met frisse versterkingen. Vorige keer 6e klasse werden we kampioen, dus dat is nu ook weer het doel.
In de NHSB spelen we met de Heemsteedse SC straks in de 2e klasse, na een rampzalig verlopen seizoen: de helft van de wedstrijden werd met het kleinste verschil verloren. Dan kan je nog op allerlei borden punten pakken, maar ga je alsnog met nul punten naar huis. Zoals we allemaal weten: het leven van een schaker kan wreed zijn. We gaan dus met een grote hoeveelheid aan karma-punten het nieuwe seizoen in.

Tenslotte nog een oproep aan iedereen die dit leest die graag mee wil spelen: je bent van harte welkom, neemt contact met ons op via hsccompetitie@gmail.com.

13/9/2021
Combiteam – Boven IJ (KNSB)

Afgelopen zaterdag was het idyllische uitzicht vanuit de speelzaal op het zwanenmeer helaas meestal mooier dan het uitzicht op ons bord. Kijkend naar de opstellingen in deze ronde, blijkt dat we nu al tegen het sterkste team hebben gespeeld, en we hebben helaas niet kunnen verrassen. Het werd 2-6, en dat was ook zeker wel een terechte uitslag, maar in het begin was het echter nog niet zo eenzijdig, ik zag op de meeste borden nog wel aardige (en interessante) stellingen, maar zoals wel vaker bij zulke grote ratingverschillen, valt dan later vaak toch het kwartje de (voor ons) verkeerde kant op.
Speciale vermelding voor Robert, die een sterke tegenstander knap en, voor zover ik heb gezien, zonder problemen op remise hield. En Theo had een eindspel met een plusje voor elkaar gekregen, maar hij kwam er uiteindelijk na lang (eigenlijk te lang) proberen niet doorheen.
Jammer voor Jan, hij had volgens mij nog wel een prima stelling in de opening, tegen ook een sterke tegenstander, maar ergens was daar in korte tijd iets helemaal fout gegaan. Peter Z. was al snel het initiatief kwijt en had een erg lastige partij, en als de tegenstander goede zetten blijft spelen is dat vechten tegen de bierkaai. Henk leek een stuk te winnen, maar niet veel later was het toch wel erg complex en gevaarlijk geworden allemaal, en bleek dat uiteindelijk teveel (tegen, alweer, een sterke tegenstander). Ewout kwam met een concreet voordeel uit de opening (gebeurt niet vaak), en afgezien van een hardnekkige en goed gevonden terugvechtzet van zijn tegenstander, lukte het uiteindelijk toch om van de onveilige koning te profiteren, dus kon hij samen met Robert en Theo nog iets van onze eer redden.

13/9/2021
90-jarig bestaan, simultaan door grootmeester David Klein!

Op 16 september bestaan we 90 jaar!
We vieren dit met een simultaanseance op 31 oktober in ons clublokaal bij het GSV-Centrum, Franz Schubertlaan 37, Heemstede. De simultaansessie zal gegeven worden door grootmeester David Klein, die de eerste beginselen van het schaken heeft geleerd bij onze schaakclub!
Hij zal het opnemen tegen 30 tegenstanders.

Ben je een huis- of clubschaker en wil je hier aan meedoen, meld je dan aan bij Henk Post op h.post@wxs.nl, met, behalve je naam en leeftijd, ook info over;
– Of je huis- of clubschaker bent
– Je speelsterkte
– Of je interesse hebt om lid te worden bij HSC

De kosten zijn gratis voor leden, en 10 euro voor niet-leden.
De inschrijving sluit op zondag 17 oktober. Bij overinschrijving wordt er geloot voor de niet-leden. Leden zijn zeker van een partij.

13/3/2020
Tijdens de ‘corona-stop’ van de competitie schaakt HSC “online” verder

Sinds per half maart alle sporten van hogerhand gestopt zijn, zijn daarmee ook alle externe en interne competities gestopt. Opeens stond alles in de parkeerstand. Daarmee was bijvoorbeeld ook de strijd om het clubkampioenschap gestopt. Dit voelde voor iedereen heel vervelend aangezien we in deze competities best lekker bezig waren. Gelukkig bestaat er vandaag de dag voor schaken een alternatief, namelijk “online” schaken via internet. We hebben op chess.com nu wekelijks onze eigen clubavond online.

13/3/2020
Competities stopgezet

Helaas zijn i.v.m. het rondwarende corona-virus alle competities per direct gestopt voor de rest van het seizoen. Er is geen officiële einduitslag van de competitie en er wordt ook geen promotie-degradatie regeling uitgevoerd.

HSC 1, ons achttal, staat op dit moment op de 4e plaats in de Klasse 1B van de NHSB competitie.
Dit na een 5-3 verlies tegen Kijk Uit-1, een mooie 4,5-3,5 winst tegen De Uil 2, een ruime 5,5-2,5 winst tegen Volendam 1, een 5-3 verlies tegen Het Spaarne en een mooie, spannende 4,5-3,5 overwinning op Castricum 1. Deze laatste wedstrijd had net zo goed met 4-4 gelijk kunnen eindigen, maar aan bord twee wist Theo Kroon de allerlaatste partij op het laatst zijn kant op te laten vallen na een foutje van zijn tegenstander.
De drie clubs boven ons hadden we gehad met 1 verlies en 2 overwinningen en we maakten ons al op voor de wedstrijden tegen de resterende twee tegenstanders tegen wie we onszelf aardige kansen toedichtten.

HSC 2, oftewel HSC-v, ons viertal, staat op dit moment op de 6e en laatste plaats in poule E van de NHSB Viertallen competitie.
Dit na een 3-1 verlies tegen de Kennemer Combinatie-v, een 2-2 gelijkspel tegen Assendelft-v, een 3- 1 verlies tegen Westeinder-v en een 0,5-3,5 verlies tegen Saende-v. De wedstrijd tegen Assendelft had met wat meer ‘geluk’ ook naar onze kant kunnen vallen, maar ondergetekende Henk Post verloor zijn partij onnodig. De laatste wedstrijd tegen Het Spaarne was al in onderling besluit een maand uitgesteld, maar de beslissing van de KNSB om alle competities per direct te stoppen i.v.m. het corona-virus maakte dit niet eens meer nodig. Jammer, want we hadden er veel zin in, we kennen ze goed.

Voor het combiteam in de KNSB bleek het punt uit de eerste ronde het enige punt geweest te zijn. Wellicht hadden het er meer kunnen worden, we moesten tenslotte nog spelen tegen onze 2 directe concurrenten, ware het niet dat de gehele competitie werd stilgelegd vanwege het Corona-virus. Ironisch gezien bleek dit onze redding, aangezien er geen teams zullen degraderen. Volgend seizoen mag het combiteam het dus gewoon weer opnieuw proberen in de 5e klasse.

6/11/2019
Combiteam gelijk tegen Bergen 2

Het Combiteam (HSC samen met Het Spaarne) heeft afgelopen zaterdag de eerste ronde met 4-4 gelijk gespeeld, uit tegen Bergen 2. Het beslissende halve punt werd binnengesleepd door Theo Kroon, die vanuit een mindere stelling goede zetten bleef spelen en het eindspel naar remise bracht.
Er had meer in kunnen zitten, maar ook minder: uiteindelijk toch een resultaat waar we blij mee kunnen zijn, want elk punt is welkom in deze sterke poule. 23 november weer op zoek naar nieuwe punten in Hoorn.

14/4/2019
Combiteam kampioen!

Ons combiteam met Het Spaarne in de 6e klasse KNSB is kampioen geworden! Dit combiteam, dit jaar voor het eerst geformeerd en opgezet door Ewout Mueller i.s.m. het bestuur van Het Spaarne, won alle wedstrijden, waarvan de laatste tegen de grote concurrent De Waagtoren 4. Hierdoor promoveren we naar de 5e klasse KNSB.
Het was een goede samenwerking tussen beide clubs, maar ook de spelers zelf. Ter evaluatie kan verder ook gesteld worden dat een aantal spelers er blij mee waren om op zaterdag te kunnen spelen, voor velen een prettige speeldag. Wat ons betreft is de opzet van de KNSB, om de Nederlandse schakers meer aan het schaken te krijgen, zeker geslaagd.
We zullen volgend jaar moeten vechten voor handhaving in de 5e klasse, maar we hebben er weer zin in.

19/3/2019
HSC 1 loopt op het nippertje kampioenschap mis

HSC1 is gisteren tweede geworden in poule D van de Tweede Klasse NHSB. De kanshebbers om het kampioenschap speelden alle drie tegelijk op dezelfde avond. Het was heel spannend. Bij het ingaan van deze laatste ronde stonden wij gelijk aan De Uil, allebei 9 matchpunten (wij 0,5 bordpunt meer) en Het Spaarne daar direct achter met 8 MP en 30 BP.
Hoewel wij (tegen Het Spaarne) een zwaardere tegenstander hadden dan De Uil (tegen HWP4), hadden we toch een goede kans op de eerste plaats. In het geval dat zowel wij als De Uil met 5-3 zouden winnen was de klus geklaard. Er was zelfs een lid van De Uil komen kijken om het verloop direct aan zijn clubmaatjes te kunnen doorbrieven!
Het was tot het laatst heel spannend. Jammer genoeg gingen bij ons een paar partijen net verloren en werd het gelijk: 4-4. Intussen was De Uil bezig een monsterscore neer te zetten (7,5-0,5!) en daarmee was duidelijk dat zij de nieuwe kampioen waren. Mooi gespeeld, spannend en absoluut iets om volgend jaar weer te doen.

16/3/2019
HSC 2 als runner-up geeindigd

HSC 2, ons Viertal, is als tweede geeindigd in poule F van de NHSB Viertallen competitie. Deze week werd de laatste van 5 ronden gespeeld. Het waren alle vijf ronden leuke, spannende wedstrijden waarin we goed gespeeld hebben. Bij het ingaan van de laatste ronde stonden we tweede met 6 matchpunten, terwijl van de naaste concurrenten Santpoort 7 MP had en KC ook 6 MP had.
Nadat wij op maandag wonnen van Assendelft, was op grond van de matchpunten en bordpunten duidelijk dat we tweede zouden worden in de poule. Op vrijdag 15/3 moesten Santpoort en KC namelijk tegen elkaar. Bij winst of gelijkspel voor Santpoort zouden zij kampioen worden, bij verlies zou KC op bordpunten kampioen worden. Santpoort won en werd kampioen. Het was een mooie competitie en we kijken uit naar het volgend seizoen.

15/11/2017
HSC 1 start dit seizoen matig

HSC 1 eindigde vorig seizoen als tweede, achter de terechte kampioen Kennemer Combinatie 4. Waar toen het kwartje vaak de goede kant op viel, valt het kwartje dit seizoen net de verkeerde kant op: twee keer verloren we met het kleinste verschil van De Vennep 1 en Kennemer Combinatie 5. Of het een troost zou mogen heten dat een overwinning nooit echt een reële optie leek tijdens beide wedstrijden, daar zijn de deskundigen het nog niet over eens.. Er zijn echter nog wel 5 van de 7 rondes te gaan.

25/6/2017
Hervorming KNSB-competitie

Het voorstel m.b.t. de hervorming van de competities van de KNSB en regionale bonden is op de bondsraad van zaterdag 17 juni aangenomen, en er wordt een twee-jarige pilot gestart. Meer informatie hier. Het plan is om de nationale (zaterdag) en de regionale (doordeweeks) competities van elkaar te scheiden en parallel te laten lopen op alle niveau’s. Met als voordeel dat clubs/teams/spelers van elk niveau veel meer vrijheid hebben om zelf te kiezen of ze op zaterdag of doordeweeks willen spelen.

25/6/2017
Nova College Toernooi

Op 30 juni en 1 en 2 juli 2017 wordt in Haarlem het Nova College Toernooi gespeeld. Er worden in twee groepen elk 6 rondes gespeeld. Meer informatie op de website.

Afbeelding met kleding, persoon, schaakstuk, Zaalspellen en zaalsporten

Automatisch gegenereerde beschrijving